Informatie

Veelgestelde vragen over ballonvaren

Ballonvaren is een magische ervaring, maar brengt soms ook wat vragen met zich mee. Op deze pagina behandelen we de veelgestelde vragen over ballonvaren om al je twijfels weg te nemen en je voor te bereiden op je volgende avontuur in de lucht.

 

Is ballonvaren veilig?

Luchtvaart en de ballonvaart in het bijzonder zijn door de jaren heen heel veilig gebleken. De vaarten worden uitgevoerd door ervaren piloten die varen met kwalitatief en jaarlijks gekeurd materiaal van de Engelse fabrikant, Cameron Balloons
Een ballonvaart gaat enkel door wanneer de weersomstandigheden veilig zijn. U bent dus in goede handen!

Kan iedereen ballonvaren?

In principe varen wij met passagiers van alle leeftijden. Kinderen kunnen mee de lucht in van zodra ze 1m25 zijn, verder dienen zij vergezeld te worden door een volwassene. Zwangere vrouwen adviseren we ten sterkste hun ballonvaart te verschuiven naar een latere datum!

Wat voor kledij moet ik dragen?

Vrijetijdskledij is het meest comfortabel. Als schoeisel raden we stevige, dichte schoenen aan. Voor de dames onder ons, naaldhakken laat u voor deze gelegenheid best in de kast staan. Kleed u niet té warm, we varen immers met de wind mee. Dit betekent dat u in de mand geen wind voelt. De branders stralen deels ook warmte uit naar beneden, zodat het in de mand meestal warmer is dan aan de grond.
Een truitje of jasje voor na de landing ‘s avonds kan wel aangenaam zijn.

Wanneer weet ik of de vaart doorgaat?

Nadat er vooraf een datum werd vastgelegd, bekijken wij de dag zelf de laatste meteo. Voor een avondvaart wordt u door ons opgebeld tussen 14u en 15u. Voor een ochtendvaart bellen wij de avond ervoor. Vroeger kunnen wij niets definitief afspreken daar wij pas beslissen wanneer de laatste meteogegevens positief zijn.
Als de ballonvaart niet kan doorgaan, leggen we een nieuwe datum vast.

Waarom stijgen we vroeg in de ochtend of ‘s avonds op?

Luchtballonnen varen enkel bij zonsopgang en bij valavond. De oorzaak hiervan is het fenomeen thermiek, dit zijn opstijgende warme luchtbellen. Een ballon die terecht komt in zo’n speling van luchtlagen wordt onhandelbaar. Bij zonsopgang en valavond heeft de zon minder kracht en verdwijnen deze wervelingen. In de winter, wanneer de temperatuurverschillen tussen dag en nacht minder groot zijn, ontstaat er weinig of geen thermiek waardoor we in deze periodes zo goed als de hele dag kunnen varen.

Waar spreken we af?

De piloot zal een opstijgterrein kiezen in functie van de windrichting. Het vertrek zal plaatsvinden op één van onze vaste opstijgterreinen (Waasmunster, Stekene, Wachtebeke, Sint-Niklaas, Mariakerke, Hamme, Lochristi,…). Ook is er de mogelijkheid om bij u ter plaatse op te stijgen indien u een privé ballonvaart boekt, er geen conflict is met de regels die gelden in het luchtruim én de toestemming heeft van de landeigenaar. Een onbewerkt terrein van ongeveer 50m op 50m zonder obstakels in de buurt volstaat hiervoor.

Mag ik roken?

Aangezien wij op propaangas vliegen is roken ten strengste verboden! Na de vaart kunt u op een veilige afstand van de ballon uw sigaretje roken.

Wat als ik hoogtevrees heb?

Hoe raar het ook is, in een warmeluchtballon is er van hoogtevrees geen sprake!
Dit komt omdat u geen rechtstreeks contact hebt met de grond.
Op een ladder, een toren of een kabellift bent u steeds rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden met de grond, waardoor u hoogtevrees krijgt. In een ballon zal u dit dus niet hebben.

Waar zullen we landen?

Aangezien de wind onze vlucht grotendeels zal bepalen, kunnen wij u voor het opstijgen enkel een raming geven van de vaarrichting.
De exacte plaats van de landing is steeds een verrassing.

Hoe geraak ik terug na de landing?

Aan de passagiers wordt gevraagd te zorgen voor een volgwagen. Deze wagen kan tijdens de vaart onze balloncrew volgen. Op deze manier kunnen familie en vrienden de ballonvaart volgen vanop de grond. Na de vaart kan u vanop het landingsterrein terug huiswaarts keren. Vervoer kan door ons geregeld worden maar brengt extra kosten met zich mee.

Mag ik foto’s nemen en/of filmen?

Uiteraard! Uw foto’s en filmpjes zijn een leuke herinnering! Deel ze gerust op sociale media met de #flytheskywithus . Neem uit voorzorg voldoende opslagcapaciteit en batterijen mee.

Nog vragen?

Dit waren de veelgestelde vragen over ballonvaren. Zijn al uw vragen in verband met ballonvaren nog niet beantwoord? Aarzel niet en neem contact op met ons. Wij staan u graag te woord.

Veelgestelde vragen over ballonvaren
×